Skip to main content

Hoe ziet jouw dagindeling eruit? Hoe laat sta je op? Wat doe je daarna? Hoe ga je naar je werk of naar school? En wat doe je in de avond? Na deze aflevering van de podcast kun je dat allemaal vertellen. Ik neem verschillende dagelijkse activiteiten met je door en de kloktijden.

In deze aflevering komen veel wederkerende werkwoorden voor (verbos reflexivos). Je kunt ze herkennen aan dat er “se” achteraan het hele werkwoord staat. Voorbeelden uit de podcast zijn despertarse, levantarse, ducharse, vestirse en acostarse. Het “se” betekent “zich”. Je zegt dus eigenlijk zich ontwaken (wakker worden), zich oprichten (opstaan), zich douchen, zich aankleden en zich neerleggen (naar bed gaan).

Als je deze werkwoorden gaat vervoegen, dan komt het “se” voor het werkwoord te staan en verandert het afhankelijk van de persoon waar het over gaat. Het werkwoord wordt verder volgens de standaard regels vervoegd.

Als voorbeeld hieronder het werkwoord opstaan = levantarse.

  • Ik sta op = Me levanto
  • Jij staat op = Te levantas
  • Hij/zij/u staat op = Se levanta
  • Wij staan op = Nos levantamos
  • Jullie staan op = Os levantáis
  • Zij staan op = Se levantan

Podcast

Luister hier naar de podcast aflevering en oefen daaronder met alle woordenschat in de Quizlet app.

Oefen de woorden en uitdrukkingen in Quizlet

Ben je toe aan een volgende stap in het leren van Spaans en wil je het spreken met regelmaat in de praktijk oefenen met mij als cheerleader, coach en motivator? Dan is één van de taal.guru online groepscursussen Spaans misschien iets voor jou. De cursus Spaans 1.0 voor beginners of Spaans 1.1 (als je alle afleveringen van de podcast tot nu toe al hebt gevolgd).