Skip to main content

Vorige week zijn we in deze Online Spaans leren Podcast begonnen met een serie podcast-afleveringen over la casa (het huis). Die eerste aflevering ging met name over la cocina (de keuken). Volgende week gaan we weer verder met het omschrijven van je huis. Dan is el salón (de woonkamer) aan de beurt.

In de aflevering van deze week stappen we even uit het huis, in de buurt en gaan we omschrijven in wat voor straat, buurt, dorp of stad je woont en vooral ook wat er allemaal voor voorzieningen zijn in de buurt.

Onderaan dit artikel kun je de namen van verschillende voorzieningen in de buurt in het Spaans oefenen in Quizlet.

Woorden & uitdrukkingen uit de online Spaans leren podcast

Om te praten over jouw buurt, straat of stad kun je de volgende uitdrukkingen en zinnen in het Spaans gebruiken.

  • En mi barrio hay …    In mijn buurt is er / zijn er …
  • Cerca de mi casa hay …    Dichtbij mijn huis is er / zijn er …
  • Al final de mi calle hay …    Aan het einde van mijn straat is er / zijn er …
  • Hago la compra en el mercado cubierto de mi barrio.  Ik doe boodschappen op de overdekte markt van mijn buurt.
  • Para hacer deporte tengo que ir al centro.  Om te sporten moet ik naar het centrum gaan.
  • En mi pueblo hay dos escuelas secundarias.  In mijn dorp zijn twee middelbare scholen.

Om aan te geven of iets in de buurt is of niet kun je de uitdrukkingen cerca (dichtbij) of lejos (ver weg) gebruiken.

Por ejemplo (bijvoorbeeld):

  • La panadería está muy cerca de mi casa = De bakkerij is erg dichtbij mijn huis.
  • El gimnasio no está tan lejos de aquí = De sportschool is niet zo ver van hier.

Een uitdrukking die letterlijk “hier in de buurt” betekent is por aquí.

 

escuela / colegio / instituto

Deze drie woorden die allemaal in zekere zin “school” betekenen, veroorzaken nogal eens verwarring.

La escuela betekent letterlijk de school. Bij twijfel is het dus altijd handig om deze te gebruiken. Je kunt verschil maken tussen basisschool en middelbare school door te zeggen la escuela primaria (de basisschool) of la escuela secundaria (de middelbare school). 

In Spanje is het ook duidelijk wanneer je colegio of instituto moet gebruiken. Met el colegio heb je het over de basisschool en el instituto betekent de middelbare school.

In landen in Zuid-Amerika zijn er veel verschillen tussen wat de woorden colegio en instituto betekenen. In veel landen kunnen deze woorden voor zowel basisscholen als middelbare scholen gebruikt worden, maar hangt het ervan af of een school openbaar is of een privéschool. Openbare scholen of scholen met een religieuze achtergrond, bijvoorbeeld horend bij de katholieke kerk, heten dan vaak colegio en privéscholen heten vaak instituto. Het komt daar ook voor dat kinderen zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs op dezelfde school doorlopen.

Podcast

Luister hier naar de podcast aflevering en oefen daaronder met alle woordenschat in de Quizlet app.

Oefen de woorden en uitdrukkingen in Quizlet

Dank je wel dat je dit artikel hebt gelezen, ik hoop dat de online Spaans leren podcast jou helpt bij het leren en oefenen van het Spaans. Ik adviseer altijd om zo veel mogelijk verschillende activiteiten af te wisselen. Dit maakt het leren leuk en zorgt ook dat je uitdrukkingen en woorden op verschillende manieren tot je neemt en daardoor beter kunt onthouden.

Behalve het luisteren van de online spaans leren podcast (bekijk hier alle afleveringen), kun je ook de basis leren met mijn gratis Taal.Guru E-Book Spaans leren in acht weken. Omring je daarnaast zoveel mogelijk met de Spaanse taal door spaanstalige muziek te luisteren, Spaanse of Zuid-Amerikaanse films of series te bekijken of door boekjes in het Spaans te lezen.

Ben je toe aan een volgende stap in het leren van Spaans en wil je het spreken met regelmaat in de praktijk oefenen met mij als cheerleader, coach en motivator? Dan is één van de taal.guru online groepscursussen Spaans misschien iets voor jou. De cursus Spaans 1.0 voor beginners of Spaans 1.1 (als je alle afleveringen van de podcast tot nu toe al hebt gevolgd).