Skip to main content

Deze post is de derde in de vierdelige serie over la casa (het huis). In een eerder artikel heb ik al la cocina (de keuken) omschreven in het Spaans en een tijdje terug ook de meeste meubels en spullen uit el salón, la sala de estar of el salón-comedor (de woonkamer of de woon-eetkamer). In dit artikel zal ik el cuarto de baño ook wel kortweg el baño (de badkamer) omschrijven en ook de dingen benoemen die je zoal doet in de badkamer. Dus alle nodige woordenschat over de badkamer in het Spaans.

Je kunt de inhoud van dit artikel hieronder ook beluisteren als podcast.

Het eerste wat ik ’s ochtends doe in de badkamer is ir al baño (naar de wc gaan). Ik moet naar de wc = Tengo que ir al baño.

De wc-pot in het Spaans is el inodoro of el váter.

Als je klaar bent gebruik je papel higienico (wc-papier) en om de pot schoon te maken una escobilla de inodoro (wc borstel). In Spanje kun je in sommige woningen in plaats van papel higienico ook gebruik maken van el bidé om jezelf schoon te maken. Het schijnt hygienischer te zijn dan papel higienico en omdat het zoveel papier scheelt (bij de productie van wc-papier wordt ook veel water gebruikt) is het schoonmaken met water ook milieuvriendelijker.

Daarna was ik mijn handen: Me lavo las manos bij el lavabo (de wasbak). Daarvoor gebruik ik agua del grifo (water uit de kraan) y jabón (zeep).

Después de haber ido al baño y de haberme lavado las manos me ducho. Nadat ik naar de wc ben geweest en mijn handen heb gewassen, ga ik me douchen.

Ducharse (weet je nog uit dit artikel met alle dagelijkse activiteiten?) is zich douchen. En dat doe ik natuurlijk en la ducha (onder de douche) met gel de ducha / baño.

Me lavo el pelo (ik was mijn haar) con champú (met shampoo).

Helaas, mi cuarto de baño es demasiado pequeño (mijn badkamer is te klein) para una bañera (voor een badkuip).

Después de la ducha (na de douche) me seco (droog ik me af) con una toalla (met een handdoek). No uso secador de pelo (Ik gebruik geen haardroger). Dejo que mi pelo se seque al aire (Ik laat mijn haar aan de lucht drogen). Me pongo las lentillas o lentes de contacto (Ik doe mijn contactlenzen in), me pongo crema en la cara (ik doe crème op mijn gezicht) y me pongo desodorante (en ik doe deodorant op).

Los productos de aseo están en el gabinete de baño. (De toiletartikelen liggen in het badkamermeubel / kastje).

Encima del gabinete está el espejo. (Boven het meubel hangt de spiegel).

Na het ontbijt kom ik terug in el baño para peinarme (om mij te kammen) o cepillarme (borstelen) y para lavar/ cepillarme los dientes (en om mijn tanden te poetsen). Me cepillo los dientes (Ik poets mijn tanden) con cepillo de dientes (met een tandenborstel) y pasta de dientes (tandpasta).

A veces me maquillo. (Soms doe ik make-up op).

Me pinto los ojos delante del espejo. (Ik doe oogschaduw op voor de spiegel).

Los hombres tal vez se afeitan en el cuarto de baño. = Mannen scheren zich misschien in de badkamer.

¿Te afeitas con afeitadora / máquina de afeitar o con navaja y espuma? = Scheer jij je met een scheerapparaat of met scheermes en scheerschuim?

 

Pues, nu beschik je al over aardig wat woordenschat over de badkamer in het spaans. Je kunt vertellen over de verschillende onderdelen, voorwerpen en activiteiten uit de badkamer. Een deel van de woordenschat kun je hieronder extra oefenen aan de hand van de gratis website of app Quizlet.

Gratis proeflessen Spaans december 2021

Zou je graag met regelmaat en structuur meer Spaans willen leren of zelfs jouw Spaans in de praktijk willen oefenen? Je leert een taal immers het beste door het zoveel mogelijk te gebruiken en dus te spreken.

Dan is één van de taal.guru online groepscursussen Spaans misschien iets voor jou. Bekijk hier de cursus Spaans 1.0 voor beginners of Spaans 1.1 (als je alle afleveringen van de podcast tot nu toe al hebt gevolgd).

3 Comments