Skip to main content

Als je net begint met Spaans leren en meteen vanaf het begin wilt oefenen met hardop spreken (wat ik je zeker aanmoedig, op die manier zul je de taal echt sneller oppikken), dan is het handig om deze tien handige zinnen in het Spaans altijd paraat te hebben.

Natuurlijk is elke situatie weer anders en is het ook voor iedereen verschillend welke woorden en zinnen je veel gebruikt. Maar deze handige Spaanse zinnen kun je in veel situaties toepassen, vooral om aan te geven dat je de taal nog niet zo goed beheerst en als hulpmiddel om het gesprek toch gaande te houden.

Een gesprek beginnen

De eerste zin is vaak het lastigst. Hoe spreek je iemand in het Spaans aan om een gesprek te beginnen of een vraag te stellen?

Disculpe.
Excuseert u mij.

Als je eenmaal de aandacht hebt, voel je je misschien prettiger als de ander meteen weet dat je de taal nog aan het leren bent. Zo voorkom je ook dat de ander meteen te snel en uitgebreid antwoord geeft.

Hablo un poco español, estoy aprendiendo.
Ik spreek een beetje Spaans, ik ben aan het leren.

Vragen om herhaling

Mocht de ander toch te snel praten of je begrijpt niet wat ze zeggen, dan kun je dat aangeven en vragen of de ander de zin wil herhalen of langzamer kan praten.

Lo siento, no lo entiendo.
Sorry, ik begrijp het niet.

¿Puede usted repetirlo , por favor?
Kunt u dat herhalen, alstublieft?

¿Puede hablar más despacio, por favor?
Kunt u alstublieft langzamer spreken?

Kom je er zelf niet helemaal uit wat je wilt zeggen, dan kun je de ander ook vragen om je te helpen op bepaalde woorden te komen.

¿Cómo se dice ………. en español?
Hoe zeg je ………….. in het Spaans?

 

Iets bestellen in het Spaans

Als je in het buitenland bent en de taal van het land nog niet zo goed spreekt, zul je deze vooral veel gebruiken als je in een café of restaurant iets bestelt. Dan is het handig dat je om een menu kunt vragen, kunt vragen wat bepaalde gerechten zijn en aangeven wat je wilt.

El menú por favor
De menukaart alstublieft

¿Qué es esto?
Wat is dit?

Una cerveza / copa de vino / un refresco por favor.
Een bier / glas wijn / frisdrank alstublieft.

 

Nog één die eigenlijk onmisbaar is, want stel je wandelt al een hele ochtend door een prachtig stadje, je hebt al wat gedronken en nu moet je toch wel erg nodig naar de wc. Dan komt deze laatste zin goed van pas.

¿Dónde está el baño?
Waar is het toilet?

 

Met deze tien handige zinnen in het Spaans lukt het je vast om je eerste korte gesprekjes in het Spaans met zelfvertrouwen te beginnen en wie weet waar dat verder toe leidt? De mooiste ervaringen in het buitenland komen soms voort uit de meest simpele gesprekjes waarin je laat zien dat je graag de moeite neemt om de taal van het land te leren en te gebruiken.

 

Als je graag een stapje verder gaan en voor jouw volgende reis naar Spanje of Zuid-Amerika enige basis wilt kennen, download dan hier het gratis E-Book Spaans leren in 8 weken.

2 Comments

  • Agnes Schutte schreef:

    Ik wil me graag aanmelden maar de lessen zijn al begonnen ! Welke dagen is er les voor de volgende niveau 2 ? Ik heb 20 weken Spaans gehad en wil weer ophalen en opnieuw herstarten.
    Groetjes Agnes